Ispovesti

Slađana Stamenković

Sladjana Stamenković uspešno se izborila sa svim izazovima koje joj je donela bolest.Ova divna i hrabra žena ima i snažnu poruku za sve dame.

,,Još 1998. godine, na ultrazvučnom pregledu je moj najbolji doktor na svetu - dr Mića Stojković, uočio cistu u desnoj dojci i preporučio praćenje jednom godišnje. I cista je mirovala 20 godina. Svake godine uredno praćena UZ i mamografijom bila je u redu. Početkom 2018. godine, prilikom tuširanja zapažam da je bradavica desne dojke uvek u ravni sa ostalom kožom odnosno ne reaguje na toplu ili hladnu vodu. I tako par dana, kad je počeo da mi se pali alarm. Pošto u to vreme nisam živela u Vranju, odlazim u Niš, u privatnu polikliniku Humano gde imaju odličan ultrazvučni skener Simens i izuzetnu, predivnu dr Milijanu Lazović, koja je odmah rekla da promena u cisti postoji i da što pre preduzmem sve za dalje lečenje.

Posle konsultacije sa vrsnim čovekom i hirurgom dr Borisom Petrovićem u Kladovu i odlaskom na konzilijum Instituta za onkologiju u Beogradu, kod takođe izuzetnog hirurga i čoveka dr Igora Đurišića, brzo bivam primljena na Institut i operisana juna meseca. Moram da odam priznanje svim zaposlenima sa kojima sam bila u kontaktu na Institutu, na ljudskosti, lepim i ohrabrujućim rečima, na pažnji, posvećenosti i svemu što su činili da se osećamo kao da nismo same. Upoznala sam i divne dame, žene sa kancerom, ali i sa velikom hrabrošću i osmehom, sa kojima se i danas čujem, dopisujem, viđam.

Tokom te prve operacije je uklonjena samo cista koja u brzoj analizi u sali nije pokazala malignitet. Ali na patohistološkoj analizi u laboratoriji, promene u cisti su bile maligne. Odmah, jula meseca je urađena druga operacija i uklonjena cela dojka. Na sreću, kancerogene promene su bile u samom začetku i na moju veliku radost nisam morala ni na zračnu terapiju, ni na hemoterapiju.

Sada je sve to iza mene, nosim protezu, idem redovno na sve kontrole i analize. To je par dana godišnje, a ostalo vreme sada posvećujem sebi i svemu onome što me čini srećnom, naročito sada kada sam u penziji.

Ono što mogu da preporučim mojim dragim sugrađankama, prijateljicama, znanim i neznanim damama - nađite vremena za sebe i idite na preventivne preglede, na kontrole, analize...Jer život nema reprizu. Sprečite sve ono što možete, insistirajte na uputima, pregledima, bacite cigarete, kafu, krpice, slatkiše...i za taj novac odite ako treba u neku privatnu ordinaciju, pregledajte se i ne žalite novac za preventivu. Jer nema ništa lepše kad Vam doktor posle pregleda kaže da je sve u redu i da idete i uživate. Izbacite stres iz svog života i izborite se za svoj mir.

Svima koji se bore sa ovom podmuklom bolešću želim ozdravljenje, pozitivne misli i život bez stresa."


Galerija